Vill du leva som en astronaut?

Wally Byam grundade husvagnsföretaget i slutet av 1920-talet och det hjulförsedda boendet blev snart superpopulärt. Drygt 15 år senare hade antalet tillverkare växt från 50 till över 400, men det finns bara en husvagnsfabrikör som välkomnat besättningen från Apollo 11 från månen - Airstream.

Bild: housebeautiful.com
Bild: housebeautiful.com

År 1896 föddes Wally Byam, grundaren av Airstream husvagnar. Han betalade själv för sin skolgång och byggde upp sitt företag helt på egen hand. Idén skapades då Wally flyttade hemifrån som ung och bodde i ett tält ute i naturen. Hans första husvagn byggde han på sin Ford model-T chassi - det var bara ett vanligt tält som han monterat bakpå. Däremot var hans fru inte ett så stort “fan” av husvagnen, det var inte praktiskt och regn hittade lätt vägen in till kupén. Så han byggde en ny, helt annorlunda husvagn.

Det var många som tyckte om den lilla skapelsen och frågade om tillgängligheten. Så föddes märket Airstream i slutet av 1920-talet. Snart fanns det över 1000 exemplar på vägarna. Glöm inte att på den här tiden var det mindre än 50 företag som tillverkade husvagnar. Många såg möjligheterna med en husvagn och de blev extremt populära - alla ville ha en. Många tyckte om idén att bo i ett rullande hus när man var på resande fot. Flera följde Wallys idé och år 1937 fanns det mer än 400 företag som tillverkade husvagnar.

Bild: sumoflam.biz/airstream
Bild: sumoflam.biz/airstream

I och med början på andra världskriget förbjöd USA all försäljning av husvagnar till privatpersoner. Bara militären fick köpa dem. Många företag gick i konkurs men Airstream klarade sig. År 1948 åkte Wally till Frankrike för att försöka lansera sina husvagnar där. Men marknaden var inte rätt och Wally förstod att husvagnarna behövde en uppdatering.

1950-talet

År 1951 ville Wally göra en resa med Airstreams medlemmar från Texas till Nicaragua och räknade med att ungefär 35 husvagn skulle göra resan, men istället blev det 63 stycken… Men tyvärr fick han se att de flesta husvagnar inte klarade sig hela vägen dit. Bara 14 stycken nådde slutmålet. Efter resan bestämde sig Wally för att uppdatera husvagnarna. Och så föddes den första husvagnen med varmvattensystem och därmed världens första husvagn med alla bekvämligheter som behövdes för att semesterfirarna skulle kunna vara självförsörjande under sina resor. Uppdateringen var gjord av Mark Bowen. Wally övertalade honom att designa en kompakt vattenvärmare som fick plats i husvagnen.

Wally Byam. Bild: quartoknows.com
Wally Byam. Bild: quartoknows.com

1960-talet och männen på månen

År 1962 gick Wally bort efter ett långt och smärtsamt krig mot cancer. Men hans minne skulle leva kvar länge genom de ikoniska husvagnarna.

Airstream välkomnar austronauterna på landningsbanan. Bild: justacarguy.blogspot.se
Airstream välkomnar austronauterna på landningsbanan. Bild: justacarguy.blogspot.se

År 1969 hade den första mannen varit på månen. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins kom tillbaka utan en skråma men många var rädda för att de skulle ha någon sjukdom med sig tillbaka till jorden. Därför ville man ge dem en bekväm viloplats där de kunde vara i karantän. Husvagnen transporterades till landningsbanan och astronauterna, direkt efter att de återvänt till jorden. I och med astronauternas popularitet var detta väldigt bra reklam för Airstream. Men Airstream föddes som en ikon, den annorlunda designen och materialen är vad som gör Airstream så speciell och populär.

President Nixon välkomnar besättningen på Apollo 11 hem. Bild: Wikipedia
President Nixon välkomnar besättningen på Apollo 11 hem. Bild: Wikipedia

Design

Företaget Hawley Bowuls, döpt efter ägaren själv producerade också husvagnar. Hawley som var flygplansingenjör hade inte lika stor lycka när det kom till husvagnarna. Men Wally såg en stor potential i Hawleys vagnar. Wally köpte Hawleys företag och designen till husvagnen 1936.

Modellen “Clipper” var den första silverfärgade Airstreamen som vi känner till idag. Clipper introducerades år 1936 och i stort sätt var det en Bowlus husvagn från 1935 som var designad av Hawley. Bowlus hade studerat Lindbergs flygplans och försökte skapa en liknande husvagn när han gjorde sin första design.Designen är en både ekonomisk och aerodynamisk lösning. Tack vare formen minskades bensinförbrukningen. Husvagnen ”Clipper” fick namnet efter den första transatlantiska flygplanet. I husvagnen fanns det fyra stycken sovplatser, den hade sitt eget vattensystem hade elektriska lampor och kostade 1,200 amerikanska dollar på den tiden.

Bild: housebeautiful.com
Bild: housebeautiful.com

Här kan du se vad husvagnarna brukar gå för idag på auktion.

Airstreams husvagnar är fortfarande några av världens mest kvalitativa husvagnar i världen. Dessutom kan det vara en bra investering om du är intresserad av vintage modellerna. År 2017 såldes en Airstream från 1963 för 108 000 kronor på auktion.

Här hittar du alla Airstreams på auktion just nu!