Hennes majestät: 70 år av porträtt

Drottning Elizabeth II avled igår, den 8 september 2022. Hon anses vara en av världens mest kända personer och har inspirerat många konstnärer under sin rekordlånga regeringstid. Här är hennes mest kända porträtt.

Julian Calder, ‘The Queen of Scots, Sovereign of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle and Chief of the Chiefs’, 2010, färgfotografi, signerad och numrerad ‘4/50’, 100 x 150 cm (detalj). Foto © Sotheby’s
Julian Calder, ‘The Queen of Scots, Sovereign of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle and Chief of the Chiefs’, 2010, färgfotografi, signerad och numrerad ‘4/50’, 100 x 150 cm (detalj). Foto © Sotheby’s

Drottning Elizabeth II var Storbritanniens längst regerande monark och levde under flera årtionden av global oro. Världen förändrades mycket från att hon började regera 1952, och så även konstvärlden. En jämförelse av porträtt av drottningen över tid avslöjar inte bara förändringarna i den konstnärliga standarden mellan 1950-talet och idag, utan också en ny och moderniserad uppfattning om monarkin. Drottningen har inspirerat många olika verk, från romantiska porträtt beställda av Pietro Annigoni till kontroversiella skildringar av George Condo. Upptäck sex officiella och inofficiella porträtt som präglat den ikoniska monarkens regeringstid.

1952: Dorothy Wilding, The Queen

‘Wilding Series’ frimärken från 1955, med Dorothy Wildings porträtt ‘The Queen’ från 1952. Foto public domain
‘Wilding Series’ frimärken från 1955, med Dorothy Wildings porträtt ‘The Queen’ från 1952. Foto public domain

Läs: Den kvinnliga blicken: 11 kvinnor som förändrat fotografiet

Dorothy Wildings svartvita fotografier av drottning Elizabeth II, som togs bara tjugo dagar efter hennes kröning, fångar den unga drottningens självförtroende, en egenskap som hon har bar med sig under hela sin regeringstid. Hon bär statsdiademet som tillverkades på 1820-talet för Georg IV, en guldkrona med diamanter och pärlor som traditionellt sett endast bärs vid kröningar och officiella öppningar av parlamentet, men som ofta syns i hennes porträtt.

Wilding var den första officiella kvinnliga kungliga fotografen, och hennes bilder av Elizabeth II användes på en serie frimärken mellan 1952 och 1971. På de mindre värda frimärkena fanns endast ett porträtt, medan de dyrare frimärkena visade drottningen bredvid Carrickfergus Castle i Nordirland, Caernarfon Castle i Wales, Edinburgh Castle i Skottland och Windsor Castle i England.

1953: Cecil Beaton, Coronation Day

Cecil Beaton, ‘Coronation Day’, 1953, färgfotografi. Foto public domain
Cecil Beaton, ‘Coronation Day’, 1953, färgfotografi. Foto public domain

Läs: Feminism i fotografi

Den 2 juni 1953 kröntes Elizabeth II officiellt till drottning och ledare för Samväldet. Hennes kröningsporträtt togs av Sir Cecil Beaton, vars fotografier spelade en central roll för allmänhetens uppfattning om kungafamiljen. Den glamorösa bilden av drottningen och hennes make Philip, hertig av Edinburgh, ser ut som något från en modetidning, och det med god anledning: Beaton arbetade för Vogue och Vanity Fair och var känd för sina porträtt av societeten. 

Även om fotografiet ser ut att ha tagits i Westminster Abbey, togs det i själva verket i en salong i Buckingham Palace. Beaton, som även designade scenografi på Broadway, använde en teaterkuliss för kröningsfotot. Det kungliga paret är klädda i pompa och ståt för tillfället och Hennes majestät bär den kejserliga statskronan som skapades för hennes gammelfarmor drottning Victorias kröning.

1985: Andy Warhol, Reigning Queens (Royal Edition): Queen Elizabeth II of the United Kingdom 

Andy Warhol, ‘Reigning Queens (Royal Edition): Queen Elizabeth II of the United Kingdom’, 1985, screentryck i färg med diamantdamm, 99,9 x 80 cm. Foto © Sotheby’s
Andy Warhol, ‘Reigning Queens (Royal Edition): Queen Elizabeth II of the United Kingdom’, 1985, screentryck i färg med diamantdamm, 99,9 x 80 cm. Foto © Sotheby’s

Läs: Fascinationen för kändismemorabilia

Drottning Elizabeth II har under hela sin regeringstid strävat efter att modernisera sin och hela monarkins image. Det är därför passande att hon har blivit förevigad av en av de mest revolutionerande konstnärerna genom tiderna, popkonstens kung Andy Warhol. Hans serie "Reigning Queens" från 1985 bestod av fyra porträtt av kvinnliga monarker från den tiden: drottning Beatrix av Nederländerna, drottning Margrethe II av Danmark, drottning Ntombi Twala av Swaziland och naturligtvis drottning Elizabeth II. Ingen av dessa fyra kvinnor kom till tronen genom äktenskap och var och en av dem representerar en stark kvinnlig auktoritet, vilket skiljer sig mycket från Warhols porträtt av ikoner som Marilyn Monroe eller Elizabeth Taylor, som förmedlar en mer glamorös bild.

Liksom många av Warhols verk baserades porträttet på en redan existerande bild, nämligen drottningens officiella porträtt från silverjubileet. Han har naturligtvis lagt till sin egen personliga prägel genom att förenkla den så att endast konturerna syns och täcka den med färgblock. Istället för att idealisera henne för att förstärka hennes status som suverän, behandlade Warhol porträttet som han skulle ha behandlat vilken annan kändis som helst. 

2010: Julian Calder, The Queen of Scots, Sovereign of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle and Chief of the Chiefs 

Julian Calder, ‘The Queen of Scots, Sovereign of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle and Chief of the Chiefs’, 2010, färgfotografi, signerad och numrerad ‘4/50’, 100 x 150 cm. Foto © Sotheby’s
Julian Calder, ‘The Queen of Scots, Sovereign of the Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle and Chief of the Chiefs’, 2010, färgfotografi, signerad och numrerad ‘4/50’, 100 x 150 cm. Foto © Sotheby’s

Läs: Kronjuvelerna: fem kungligheters juveler på auktion

En särskilt majestätisk bild av drottningen är detta dramatiska porträttfotografi av Julian Calder. Det visar drottningen i den smaragdgröna manteln från Tistelorden, Skottlands högsta riddarorden, med tisteln och Andreaskorset. Eftersom fotografiet framhäver drottning Elizabeth II:s roll som Skottlands drottning är det lämpligt att det nu finns i samlingarna på Scottish National Portrait Gallery.

Fotografiet togs på Balmoral Castle i Aberdeenshire, vid sidan av Gelder Burn. Drottningens klädsel, det ljungbevuxna landskapet och den molniga himlen ser ut som något från en romantisk målning från 1800-talet. Belysningen och kompositionen har inspirerats av Sir Henry Raeburns porträtt av skotska hövdingar. Hennes kroppshållning och ansiktsuttryck är lämpligt stoiskt, och den traditionella målningsliknande kompositionen förmedlar hennes styrka.

2012: Chris Levine, Lightness of Being

Chris Levine, ‘Lightness of Being’, 2012, färgfotografi. 78 x 57.7 cm. Foto © Sotheby’s
Chris Levine, ‘Lightness of Being’, 2012, färgfotografi. 78 x 57.7 cm. Foto © Sotheby’s

År 2004 fick konstnären Chris Levine i uppdrag av ön Jersey att skapa det första holografiska porträttet av drottningen för att fira 800 år av trohet mot kronan. Trots att han tog över 8 000 fotografier under två sessioner var en av de mest kända bilderna i serien inte planerad. Levine bad drottningen vila mellan bilderna och fotograferade henne med slutna ögon i ett ögonblick av stillhet. 

Levine har klätt drottningen enkelt (med vit hermelin, ett pärlhalsband och det statliga diademet) så att hennes ansikte står i fokus. Porträttet är slående i sin intimitet, och även om drottningen visar tecken på ålder och tyngd av ett decennier långt regeringsinnehav, utstrålar hon fortfarande en aura av prestige och lugn. 

2012: Mr Brainwash, Queen Elizabeth II

Mr Brainwash, ‘Queen Elizabeth II’, 2012, offset-litografi, 40 x 78 cm. Foto © Chiswick Auctions
Mr Brainwash, ‘Queen Elizabeth II’, 2012, offset-litografi, 40 x 78 cm. Foto © Chiswick Auctions

Vill du ha fler artiklar direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Drottning Elizabeth II firade sitt diamantjubileum 2012, vilket var hennes 60:e år på tronen. I augusti 2012 höll gatukonstnären Mr Brainwash (Thierry Guetta) sin andra utställning i Storbritannien i Londons West End och utsmyckade utsidan av Old Sorting Office med en sex våningar hög avbild av drottningen. Hon är avbildad i sin kröningsdräkt, med ett rött fredstecken i stället för Sankt Georgskors, och med en sprayburk med Union Jack i handen. 

Mr Brainwash är känd för att ta till sig bilder av kändisar och popkulturella ikoner, men han presenterar dem oftast på ett sätt som förvränger deras betydelse, i likhet med popkonstnärer som Andy Warhol och andra gatukonstnärer som Banksy. Här avbildas drottningen framför graffitifrasen “life is beautiful”. Mr Brainwash använde först frasen som titel för sin debututställning och han använder den ofta i sina verk. Medan många andra gatukonstnärer är kända för sin cynism och sina satiriska verk, är Mr Brainwashs konst ofta optimistisk och positiv.

Läs: Topp 11 dyraste fotograferna

Under sina sjuttio år på tronen var drottning Elizabeth II en musa för fotografer, målare och skulptörer från alla samhällsskikt. Varje konstnär har gjort sin egen tolkning av drottningen, och varje porträtt uttrycker både konstnärens och motivets personlighet. Vissa, som Chris Levines Lightness of Being, betonar hennes helighet, medan andra, som Lucien Freuds Queen Elizabeth II, lyfter fram hennes mänsklighet. Sammantaget visar porträtten dock att drottningen inte bara är en auktoritet utan också en källa till inspiration.

Upptäck fler artiklar på Bbys Magazine

Det här är en uppdaterad version av en artikel skriven av Madeleine Whalen som ursprungligen publicerades den 1 juni 2022.

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!