Intervju med Tony Frank, Senior Specialist Watches, Sotheby´s

TTF träffar Sotheby´s klockspecialist Tony Frank när han som hastigast besökte Göteborg senast.

Intervju med Tony Frank, Senior Specialist Watches, Sotheby´s

TTF) Att jobba på ett auktionshus som Sotheby´s gör att perspektiven och de geografiska avstånden har ökar. Märker du av skillnaden i utbudet av klockor?

Tony Frank) Det är på en annan nivå. Det är lite vassare bitar helt enkelt. På våra slagauktioner börjar vi utrop från 3.000 GBP. Det kan vara något lägre på våra on-lineauktioner, men vi arbetar ju sällan med saker under 15-20.000 SEK. Det blir en betydligt högre lägstanivå, sen har vi några fantastiska toppobjekt som vi får se mellan varven.

TTF)  Hur ser arbetet ut för dig och Mikael Wallhagen?

Tony Frank) Vi träffas såklart i bland, men han är placerad i Genève och jag är placerad i Stockholm, men jobbar under Londonkontoret, så att det är London och Genéve som är de tunga kontoren i Europa. Det är också där vi har slagauktionerna. Mikael började 2004 på Kaplans och det var då vi började med Klockkvaliten - det var då vi började nå ut i Europa och hitta internationella kunder- sen har det rullat på över tiden. Yrkesmässigt har vi lite olika kompetensområden så vi kompletterar varandra väldigt bra så det jättekul att göra den här resan med honom.

Jag är i Genève lite då och då och det händer ju att han kommer till London och att vi jobbar ihop i Stockholm. Vi ska ju också vara med att utveckla klockavdelningen. Det är jättespännande att vara med och tycka och tänka om auktionskataloger, auktionsförfarande och hela paketet.

TTF) Har du någon favorit bland alla klockor?

Tony Frank) Det finns ju fantastiskt många klocktillverkare och modeller, så det är mycket jag gillar, men jag är svag för Omega och deras speedmasterfamilj om jag ska välja någon.

DSC_1310
DSC_1310

TTF) Hur är klockmarknaden idag och ser du någon trend inför resten av 2018?

Tony Frank) Det finns ju väldigt mycket och det som är kul är att lilla, lilla Sverige är ett relativt stort klockland. Det finns mycket bra grejor här. Det är av många anledningar. Vi har varit förskonade från krig, och vi har också ett bra klimat. Titta bara på Asien och Sydeuropa, det är ju väldigt stor luftfuktighet där och det är äter ju lite på metallen. Klockorna ligger i sina lådor här i Sverige och är relativt välbevarade.

Intresset är större än någonsin. Man ser att på köpsidan kommer fler och fler in så det är en fantastiskt stor målgrupp som man riktar sig mot. Det gäller ju att hitta objekten. Det är det som är det kluriga. I och med att priserna har stuckit i väg ganska rejält senaste åren så tror jag att vi får se något "nytt"märke dra iväg. Det är ju ofta så, Rolex var ju tidiga på att betala sig väldigt väl och sen har Omega stuckit iväg och Heuer har rört på sig. Så det kommer att finnas en del, fortfarande starka varumärken, men som inte har betalat sig med såna fantiasipengar.

TTF) Har du någon hälsning till läsarna?

Tony Frank) Det är jättekul att det är så många som är intresserade av klockor idag och jag har för avsikt att resa mycket i Sverige och det är jättekul att få träffa alla klocknördar och titta på gamla grejor. I min nya roll så jobbar jag ju med väldigt udda och exklusiva klockor- så jag tror ju att det finns en länk här mellan den tunga och internationella marknaden på de här spetsbitarna.

TTF tackar för intervjun och nämner att det går ypperligt bra att höra av sig till Tony om man sitter på någon unik klocka som man vill sälja. Här kommer mailadressen: tony.frank@sothebys.com

Ps. Du kan följa oss på instagram: Sotheby`s och TTF.Ds