Madeleine Pyk: med barnasinnet i behåll

Bildkonstnären Madeleine Pyk har sedan 1900-talets mitt försett oss med sina naivistiska, färgstarka och fantasifulla bilder av landskap, djur, människor och stadsvyer. Lekfullt och med fantasin som enda gräns har Pyk skapat lika många Stockholmsvyer som exotiska tigrar.

Madeleine Pyk: med barnasinnet i behåll

Madeleine Pyk föddes år 1934 i Stockholm och växte upp på Södermalm med utsikt över Slussen. Här brukade hon sitta och titta ut över utsikten utanför fönstret. Där fanns stadsbilden med Katarinahissen, människorna och vattnet. Somrarna spenderades med familjen ute på Skägga på Värmdö utanför Stockholm med djur, natur och lek. Redan här har vi nämnt två av de platser som legat till grund för Madeleines konstnärskap.

1557371_fullsize
1557371_fullsize

Djur, natur, vatten, fåglar och gamla byggnader som fanns i Madeleine Pyks barndoms omgivningar började forma den fantasivärld som återspeglas i konstnärens verk. Idag är platserna, objekten och varelserna - både de reella liksom de som endast existerar i hennes huvud - förebilder i hennes konst och bidrar till ett berättande, poetiskt måleri. Hennes fantasifulla och färgstarka verk utmärker Pyk som naivist med ett unikt sinne för kolorism.

"Jag har alltid varit elva år och fortfarande leker jag att jag lever" - Madeleine Pyk i Skånska Dagbladet, 12 april 2017

8800058_fullsize
8800058_fullsize

Naivism som konststil bygger på ett betraktande av världen genom ett barns ögon trots konstnärens utbildning och skolning. Och Madeleine Pyk är just en utbildad konstnär som målar i en stil som uppfattas som barnslig och fantasifull men Madeleine själv vill inte kalla sina verk naiva utan beskriver dem som berättelser om minnen och upplevelser som kan komma från både barndomen eller senare möten med människor. Hon har själv berättat hur leken och fantasin, att få vara någon annan, redan i barndomsåren var en viktig del av den kreativa processen.

"Jag tror att det är någon annan som målar. Jag har hittat på att det är en annan. Det är inte jag." - Madeleine Pyk i Sveriges Radio P1, 29 juli 2013.

I hennes verk finns humor och lekfullhet men också allvar och ömsinthet. Som ung flicka led Madeleine av psykisk ohälsa och fick träffa en psykolog i Schweiz som hjälpte henne att glömma alla bekymmer och ta sig vidare. Med naturen, musiken och konsten som verktyg började hon arbeta för att må bättre. Att teckna sina upplevelser var en del av processen. Även i de mörkaste tider säger hon sig ha gjort teckningar fulla med humor och kallar sig själv för en optimist sen födseln.

10739817_fullsize
10739817_fullsize

Det är inte bara optimismen, leken och fantasin som varit med sen barndomsåren - men även konsten. Madeleines faster Margit, farmor Rosa och hennes far Ludvig i sin tur, var konstnärer och det var inte främmande för den kreativa flickan att söka till konstskola för att fortsätta utveckla sitt konstnärsskap.

Mellan 1951 och 1955 studerade Madeleine Pyk vid Konstfack i Stockholm och fortsatte sin konstnärsutbildning vid Konstakademien 1963-1967. Hon debuterade 1956 med en utställning Hos Petra på Lilla Paviljongen i Stockholm. En plats som var både antikvariat, konstsalong och litterärt kafé där flera bildkonstnärer och lyriker debuterade mellan 1939 och 1980. År 1972 utnämndes hon till "Sveriges flitigaste målarinna" av kulturchefen på SvD, Stig Johansson och idag är hon en av Sveriges mest omtyckta konstnärer.

"I varje svenskt hem finns ett kök, ett badrum och en tavla av Madeleine Pyk" har dramatikern Kristina Lugn en gång sagt.

9436725_fullsize
9436725_fullsize

Hennes bilder kännetecknas, förutom av den naivistiska stilen, av starka färger, idylliska landskapsscener, bilder av olika årstider med varma sommarfärger och isande vinterlandskap - ibland befolkade av långsmala människor och kattdjur. Tigern har blivit ett signum med åren i Pyks fantasifulla verk och återkommer både i sällskap av andra gestalter men också i enskilda porträtt.

2466717_fullsize
2466717_fullsize

En annan inspirationskälla som Madeleine själv nämnt är hennes morfar som var en äventyrets man, ständigt på resande fot. Resandet har blivit en viktig del av Pyks liv. Som ung spenderade hon somrarna i Rom och i 25 års tid var det Nice i Frankrike som blev hennes och livspartner Kri Bohms hem under vinterhalvåren. Frankrike har spelat en viktig roll i Pyks konstnärsskap och de franska influenserna är tydliga i hennes verk. Men studieresor till Brasilien och länder runtom i Afrika har också inspirerat konstnärens bildspråk genom åren och exotiska, orientaliska miljöer är inte ovanliga. Hennes konst har i sin tur inspirerat människor världen över när hon ställt ut i bland annat Hamburg, Amsterdam, Rom, Paris och Botswana.

10499195_fullsize
10499195_fullsize

Pyk har sysslat med flera bildkonstformer under årens gång. På 1960-talet reste Pyk världen runt med både penslar och en kamera i bagaget och målade tavlor i olja och fotograferade om vartannat. År 2016 ställdes hennes fotografier ut tillsammans med målningar i ett retrospektiv på Krapperups konsthall i utställningen Med pensel och Pentax genom Europa. Utställningen innehöll målningar och fotografier från 1959 fram till idag.

fqyJkkDLijtMDVrMSpBz36RDC_E
fqyJkkDLijtMDVrMSpBz36RDC_E

Med humor och lekfullhet som kännetecken fortsätter Madeline Pyk att måla sina färgsprakande fantasier. Idag bor och verkar hon i Skillinge på Österlen tillsammans med Kri.

Jacques Werup och Barbro Lindgren har fått böcker illustrerade av Madeleine Pyk och hon har själv författat böcker som till exempel Marmorbadaren från 1978. Anja Notini publicerade 1990 boken Jag leker att jag lever som handlar om konstnären och 1987 kom filmen Boxas med molnen av Kerstin Odhenkrans som också den handlar om Pyk.

Idag finns Madeleine Pyk representerad på Moderna Museet, i Stockholms Stads samlingar, på Norrköping Museum, Museet i Västerås, Museet i Umeå och Museet i Östersund, m fl. År 2008 tilldelades hon Illis Quorum, en kunglig medalj som regeringen delar ut för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Här kan du se alla verk av Madeleine Pyk som finns på auktion eller hos konsthandlare just nu.

Se alla slutpriser för Madeleine Pyk.