Världens 10 dyraste diamanter

The Princie, The Orange, Zoe, och Pink Legacy är bara några av de namn som dyker upp på listan över dyraste diamanter i världen. Men vilken är egentligen dyrast? Och varför?

Världens 10 dyraste diamanter

Om man väljer kategorin “smycken och ädelstenar” i vår databas över slutpriser blir det tydligt att diamanter är de mest eftertraktade smyckena, liksom lösa stenarna, på auktionsmarknaden. Inte föga förvånande. Men vad alla kanske inte vet är att det bara finns en enda klar, eller “vit” diamant på listan över de 10 dyraste diamanterna som sålts på auktion. Här ska tilläggas att vi talar om slipade diamanter.

Den ökade populariteten av färgade diamanter, eller vad man också kallar “fancy diamonds” började vid millennieskiftet och sedan dess har priserna stigit rejält.

Läs mer om hur diamanten blev en kärleksförklaring här!

Faktum är att anledningen till de färgade diamanternas popularitet har att göra med dess sällsynthet. Man brukar säga att per 100 000 diamanter hittar du bara en diamant i färg som har en naturlig nyans.

Här kan du läsa mer om diamanter i Barnebys diamantguide!

10. The Zoe Diamond

Den droppformade stenen, monterad i ett hänge, såldes för över sitt dubbla beräknade pris när Mrs Paul Mellons samlingar auktionerades ut hos Sotheby’s New York i november 2014. Priset landade på 32,6 miljoner dollar efter en tjugo minuter lång budgivning. Den blå diamanten på 9,75 carat fick efter försäljningen namnet The Zoe Diamond.

The Zoe Diamond. Bild Sotheby's.
The Zoe Diamond. Bild Sotheby's.

Blå diamanter är efter de rosa, den mest populära färgen på diamanter. Något som också reflekteras i topplaceringarna på denna lista. Blåa diamanter får sin färg genom en naturlig blandning av det kemikaliska elementet och semi-metallen boron och hittas oftast i gruvan Cullinan i Sydafrika.

9. Grisogono-halsbandet

Ett enastående diamant- och smaragdhalsband tillverkat av Grisogono, en schweizisk juvelerare, såldes i november 2017 hos Christie’s i Geneve. Halsbandet i guld, med smaragder och en enastående rektangulär diamant på 163.41 carat klubbades för 33,7 miljoner dollar.

Grisogono-halsbandet. Bild Christie's.
Grisogono-halsbandet. Bild Christie's.

8. The Orange

För 35,5 miljoner dollar, 15 miljoner högre än beräknat, såldes The Orange år 2013 hos Christie’s Genéve. Diamanten är som namnet antyder orange och har, liksom gula diamanter, fått sin färg från kväve. Med sina 14,82 carat är The Orange den största orangea diamanten som blivit graderad av Gemological Institute of America (GIA).

The Orange. Bild: Christie's.
The Orange. Bild: Christie's.

7. The Princie Diamond

År 2013 såldes The Princie Diamond hos Christie’s i New York. Diamanten slog då världsrekord som dyraste diamant någonsin såld hos Christie’s, dyraste diamant någonsin auktionerad i USA samt, dyraste Golconda-diamant såld på auktion när den fick för 39,9 miljoner dollar.

The Princie Diamond. Bild Christie's.
The Princie Diamond. Bild Christie's.

Stenen hittades i Golcondagruvorna för ungefär 300 år sedan och den första kända ägaren var kungafamiljen Nizam. På 1960-talet sålde familjen diamanten hos Sotheby’s då Van Cleef & Arpels köpte den. Det var Pierre Arpel som gav stenen namnet The Princie för att hedra den fjorton år gamla Sayajirao Gaekwad, son till Maharani Sita Devi Sahib av Baroda.

6. The Apollo Blue eller The Memory of Autumn Leaves

I maj 2017 annonserade Sotheby’s försäljningen av de mest betydelsefulla örhängena någonsin på auktion. Anledningen: de bestod av två sällsynta, och utsökta, diamanter. Apollo och Artemis, som diamanterna då hette efter de två olympiska gudarna, utgjorde tillsammans de dyraste örhängena någonsin sålda på auktion. Och det var Apollo, den blå diamanten på 14.54 carat som höjde det gemensamma priset (57 miljoner dollar) avsevärt med ett slutpris på 42 miljoner dollar. Efter försäljningen döptes diamanterna om till The Memory of Autumn Leaves respektive The Dream of Autumn Leaves.

The Memory of Autumn Leaves. Bild Sotheby's.
The Memory of Autumn Leaves. Bild Sotheby's.

5. The Graff Pink

Den rosa ädelstenen hade tillhört en privat samling i 60 år innan den auktionerades ut hos Sotheby’s Genève år 2010. Det som gör stenen så speciell är kombinationen av den exceptionella färgen och renheten tillsammans med stenens slipning som vanligtvis görs med vita diamanter och är extremt eftersökt när den återfinns hos ovanliga färgade diamanter. Stenen på 24,78 carat såldes för 46 miljoner dollar till juveleraren Laurence Graff och fick därav namnet The Graff Pink.

The Graff Pink. Bild Sotheby's.
The Graff Pink. Bild Sotheby's.

Den viktigaste källan för rosa diamanter är Argylegruvan i Australien, varifrån 90% av hela världens rosa diamanter kommer. Färgen kommer från en defekt i kristallens struktur, något som understryker att imperfektioner inte är något att förkasta.

4. The Blue Moon of Josephine

Man brukar säga att The Oppenheimer Blue är den dyraste blå diamanten i auktionernas historia, men inte när man ser till relationen mellan vikt och pris. Det rekordet sattes nämligen i november 2015 på Sotheby’s Genève. Där köpte miljardären Joseph Lau en blå diamantring, prydd av The Blue Moon-diamanten som vägde 12,03 carat för 48 miljoner dollar. Stenen var tänkt som en gåva till hans sjuåriga dotter Josephine och fick som följd namnet The Blue Moon of Josephine.

The Blue Moon Josephine. Bild Sotheby's.
The Blue Moon Josephine. Bild Sotheby's.

3. The Pink Legacy

The Pink Legacy, eller numera The Winston Pink Legacy, är rektangulärslipad, väger ungefär 19 carat och är av högsta klass när det kommer till färgen. Och det är just med vikten i kombination med stenens färg och ovanliga klarhet som prislappen kommer - de flesta rosa diamanterna av den kvaliteten väger under en carat. Stenen såldes för 50 miljoner dollar hos Sotheby’s Genève i november 2018.

The Pink Legacy. Bild Christie's.
The Pink Legacy. Bild Christie's.

2. The Oppenheimer Blue

Som redan nämnt brukar man kalla The Oppenheimer Blue för världens dyraste blå diamant någonsin auktionerad. Precis som med de andra diamanterna vi har listat var det inte bara en faktor som ledde till det höga priset. Den intensiva färgen, en imponerande klarhet nästan utan inneslutningar och vikten på 14,62 carat motiverade budgivarna att inte lägga sig förrän priset nått 55 miljoner dollar.

The Oppenheimer Blue. Bild Christie's.
The Oppenheimer Blue. Bild Christie's.

1. The Pink Star eller The Pink Dream

I november 2013 trodde man att alla rekord för diamanter på auktion skulle slås när stenen The Pink Star skulle auktioneras ut hos Sotheby’s. Efter en budgivning mellan tre parter gick ett sus genom auktionssalen då diamantsliparen Isaac Wolfs bud på 83,2 miljoner klubbades. Diamanten döptes om till The Pink Dream och allting var i sin ordning. Men i februari samma år blev häpnade auktionsvärlden än en gång: Wolf kunde inte betala för stenen.

he Pink Star eller The Pink Dream. Bild Sotheby's
he Pink Star eller The Pink Dream. Bild Sotheby's

Sotheby’s, som garanterat säljaren ett minimum på 60 miljoner dollar fick köpa stenen för det priset. I april 2017 var det dags igen för världens dyraste diamant att auktioneras ut. Den här gången landade priset på 71 miljoner dollar, inte heller fy skam, när juveleraren Chow Tai Fook vann budgivningen på Sotheby’s Hong Kong.

Världens dyraste diamant

Världens absolut dyraste diamant har dock aldrig sålts på auktion. År 1905, i kolonin Transvaal (Sydafrika), hittade gruvbolaget Cullinan en diamant som vägde 3 106 carat. Uppståndelsen var stor efter att fyndet blivit känt och diamanten ställdes ut i Johannesburg innan den skulle fraktas till England. Stenen döptes till Cullinan efter gruvbolagets direktör.

The Cullinan Diamond. Bild Wiki Commons
The Cullinan Diamond. Bild Wiki Commons

I och med stenens höga värde var det ett stort säkerhetspådrag när stenen skulle fraktas över haven. Det sades att stenen var förvarad i kaptenens kassaskåp på den ångbåt, full med poliser, som skulle fara till England. Men ryktena var en avledningstaktik och stenen på båten var inte den riktiga diamanten. Istället sägs det att stenen skickades till England i en låda via postgång.

De nio största diamanterna från The Cullinan innan de slipades. Bild Wiki Commons.
De nio största diamanterna från The Cullinan innan de slipades. Bild Wiki Commons.

Väl i England förblev stenen osåld och delades upp i 9 stora och 96 mindre stenar. Idag ingår flera av dem, bland annat den största, Cullinan I (530 carat) i de brittiska kronjuvelerna. År 2013 värderades Cullinan I till 400 miljoner dollar. Det sammanlagda värdet av alla 105 diamanter från den ursprungliga stenen är svårt att bedöma exakt, men beräknas ligga på runt två miljarder amerikanska dollar.

Sök efter diamanter på Barnebys!