Artiklar i kategorin Rekord

Auktionsrekord! Schackpjäs för miljoner

Den 2 juli 2019 klubbades en figur i valrosselfenben från ett medeltida schackspel kallat Lewis hos Sotheby’s för 819 000 euro, motsvarande 8,7 miljoner kronor. Pjäsen hade köpts på en antikaffär under 1960-talet för endast fem pund.

Marie Antoinettes favorit – Élisabeth Vigée Le Brun

Élisabeth Vigée Le Brun var den första konstnären att få måla ett officiellt porträtt av Marie Antoinette. Som både framgångsrik rokoko-porträttör och kvinna var hon banbrytande i den så annars mansdominerade världen under 1700- och 1800-talen. Nu har Vigée Le Brun blivit den dyraste kvinnliga konstnären på auktion i kategorin Old Masters.

Konst
Läs mer

Världens fem dyraste nu levande kvinnliga konstnärer

Om man listar de dyraste nu levande konstnärerna blir det tyvärr en väldigt ensidig lista om vi ser till vilket kön konstnärerna har. Kvinnor har länge varit underställda de manliga genierna i konstvärlden och än idag är gapen stora. Men förändring är på gång och de firar vi med att lista världens fem dyraste, nu levande, kvinnliga konstnärer.

Konst
Läs mer

Verk som slagit auktionsrekord det senaste decenniet

Varje år auktioneras miljontals verk ut för höga priser på auktioner runt om i världen. Ofta är det något speciellt verk som slår alla tidigare rekord varje år. Barnebys listar 10 rekord från 2007 till 2017 som fått hela auktionsvärlden att dra efter andan.

Konst
Läs mer

2017 - Ett rekordår för auktionsbranschen

Hur många gånger har jag inte upprepat mig själv, när jag de senaste åren har summerat ett fantastiskt år för auktionsvärlden. Däremot är det, trots rekordår flera miljardnoteringar och spektakulära auktioner, många aktörer i branschen som går med fortsatt förlust och fortfarande står inför stora utmaningar kommande år.

Konst
Läs mer

Kinesisk vas gick för 10 000 gånger utrop

Nu har det hänt igen. Denna gång hittade kinesiska budgivare en så kallad "Sleeping Beauty" på ett Schweiziskt auktionshus där priset dubblerades tiotusenfalt mot utropet på 500 SFR. När klubban föll tio minuter senare var det en bra bit över 40 miljoner svenska kronor.

Keramik
Läs mer

Oprah Winfrey sålde Klimt för 1,3 miljarder

En av den största privata försäljningen på många år har nyligen ägt rum. Ryktena i konstvärlden säger att 1,3 miljarder kronor blev slutsumman när den amerikanska TV-stjärnan Oprah Winfrey nyligen sålde Gustav Klimts verk Adele Bloch-Bauer II till en anonym asiatisk köpare. 

Måleri
Läs mer

Världens dyraste tekanna?

Vad sägs om 30 miljoner för en tekanna? Det var vad Sotheby's lyckades få för den ovanliga turkosfärgade Famille-Rosekannan som såldes i en fullsatt auktionssal i New York härom dagen.

Keramik
Läs mer

Årets första gubbar under klubban

Årets första jordgubbar har gått under klubban på en auktion i Helsingborg och de tycks ha varit efterlängtade. En 250 grams ask klubbades för 301 kronor, vilket motsvarar ett kilopris på 1 204 kronor.

Rekordåret 2015 skakade om konstvärlden

År 2015 var året då hela auktionsvärlden gick online, världens två dyraste målningar klubbades på auktion, skandinavisk design nådde nya nivåer och Barnebys blev en internationell angelägenhet. Men det var även det år då branschens ryggdunkningar ifrågasattes och sensationella avslöjanden om konstförfalskningar dök upp, samtidigt som en av världens främsta konstförmedlare hamnade bakom galler och det visade sig att fem gallerier ligger bakom en tredjedel av alla separatutställningar på museer i USA.

Läs mer