Konsten att skildra moderskap

Upptäck sju verk där bland andra Lena Cronqvist, Gustav Klimt och Dorothea Lange skildrar moderskap.

Lena Cronqvist, 'Madonna', 1976-77. Foto © Bukowskis (detalj)
Lena Cronqvist, 'Madonna', 1976-77. Foto © Bukowskis (detalj)

I flera århundraden har konstnärer skildrat moderskap och för att fira mors dag har vi valt ut några av konsthistoriens mest kända verk där mödrarna står i fokus.

Rafael, Sixtinska madonnan

Rafael, 'Sixtinska madonnan', 1512, olja på duk. Foto public domain
Rafael, 'Sixtinska madonnan', 1512, olja på duk. Foto public domain

Läs: Underbarnet Angelika Kauffmann

Motivet av Jungfru Maria och Jesusbarnet är förmodligen konsthistoriens mest kända och i flera århundraden har konstnärer använt sig av temat i form av både målningar och skulpturer. År 1512 målade Rafael, en av renässansens främsta konstnärer, Sixtinska madonnan där Jungfru Maria och Jesusbarnet porträtteras tillsammans med helgon. Oljemålningen beställdes av Julius II och köptes sedan av August III av Polen 1754 för 110 000 franc, vilket vid tiden var den dyraste målningen som någonsin sålts. Idag återfinns verket på Gemäldegalerie Alte Meister i Dresden.

Mary Cassatt, The Child's Bath

Mary Cassatt, 'The Child's Bath', 1893, olja på duk. Foto public domain
Mary Cassatt, 'The Child's Bath', 1893, olja på duk. Foto public domain

Läs: Världens dyraste kvinnliga konstnärer

Trots att hon inte hade egna barn målade den amerikanska impressionisten Mary Cassatt ett flertal porträtt av mödrar och deras barn. Hennes mest berömda verk är The Child’s Bath från 1893. Där skildras en ung mor tillsammans med sitt barn, vars fötter hon tvättar. Liksom många andra konstnärer under 1890-talet inspirerades Cassatt av japonismen, något som syns i hennes användning av pastellfärger och horisontella strukturer. Verket förvärvades 1910 av Art Institute of Chicago, där den hänger än idag. 

James McNeill Whistler, Whistler's Mother

James McNeill Whistler, 'Whistler's Mother', 1871, olja på duk. Foto public domain
James McNeill Whistler, 'Whistler's Mother', 1871, olja på duk. Foto public domain

Vill du ha fler artiklar direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev

När den ursprungliga modellen inte dök upp fick James McNeill Whistlers mor, Anna Whistler, sitta modell istället. Målningen, vars ursprungliga titel är Arrangement in Grey and Black No.1, är karaktäristisk för den viktorianska eran där Anna skildrats i en spartansk miljö iklädd en svart långklänning och vit hätta. Sättet James skildrade sin mor har jämförts med Mona Lisa och är idag ett av konsthistoriens mest kända porträtt. Verket målades i London 1871 och förvärvades av Musee du Luxembourg tjugo år senare. Idag hittar du målningen på Musee d’Orsay i Paris. 

Dorothea Lange, Migrant Mother

Dorothea Lange, 'Migrant Mother', 1936. Foto public domain
Dorothea Lange, 'Migrant Mother', 1936. Foto public domain

Läs: Den kvinnliga blicken: 11 kvinnor som förändrat fotografiet

Ett av de mest hjärtskärande porträtt som skapats är Migrant Mother, ett fotografi taget i Kalifornien 1936 av fotojournalisten Dorothea Lange. Kvinnan som porträtterades hette Florens Owens Thompson och i fotot syns hon tillsammans med tre av sina sju barn. Florens tvingades sätta läger vid sidan av vägen efter att hennes bil hade gått sönder nära ett ärtplockarfält, där nästan 3 000 arbetare svalt på grund av ovädret som hade förstört grödan. Efter att Lange skickat fotografiet till San Francisco News agerade den amerikanska regeringen och skickade omedelbart flera ton mat till de svältande arbetarna.  

Gustav Klimt, Die drei Lebensalter der Frau

Gustav Klimt, 'Die drei Lebensalter der Frau', 1905, olja på duk. Foto public domain
Gustav Klimt, 'Die drei Lebensalter der Frau', 1905, olja på duk. Foto public domain

Läs: Rött hår i konsten: passion och inspiration

Den här oljemålningen av den österrikiske konstnären Gustav Klimt visar tre kvinnors livsfaser: barn, mor och mormor. Den unga modern omfamnar sitt barn och omgivna av blommor och ljusa färger skildras de två på ett vitalt sätt. Mormodern, som placerats till vänster i en annan färgskala, har porträtterats på ett sätt som för tankarna till ålderdom och sjukdom. 

Henry Moore, Mother and Child: Block Seat

'Mother and Child: Block Seat', Henry Moore, 1986, brons. Foto © Christie's
'Mother and Child: Block Seat', Henry Moore, 1986, brons. Foto © Christie's

Läs: Sju saker du kanske inte visste om Henry Moore

Henry Moore ska ha sagt att "temat mor och barn är en av mina besattheter, då det är oändligt". Under sin karriär skapade skulptören flera verk där just det temat stod i fokus. Moore formgav stora abstrakta former i brons och sten där objekten ofta omfamnade något mindre, liksom de klassiska porträtten av Jungfru Maria och Jesusbarnet. Idag hittar vi Moores mor- och barnskulpturer på museum som Hirshhorn Museum and Sculpture Garden i Washington och Tate i London. Skulpturerna har också sålts på auktion. Ett exempel är Mother and Child: Block Seat som såldes för 19,3 miljoner kronor hos Christie’s 2010. 

Lena Cronqvist, Madonna

Lena Cronqvist, 'Madonna', 1976-77. Foto © Bukowskis
Lena Cronqvist, 'Madonna', 1976-77. Foto © Bukowskis

Den svenska konstnären Lena Cronqvist är känd för att skildra teman som barndom, moderskap, relationer och livskriser, baserade på sitt eget liv. Efter att ha fött barn 1959 hamnade Cronqvist i förlossningsdepression. Den här perioden kom att skildras i flera av hennes verk och bland annat Madonna från 1976-1977. I den melankoliska målningen finner vi likheter med bland annat Sixtinska madonnan och The Child's Bath.

Upptäck fler artiklar på Bbys Magazine

Det här är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades den 28 maj 2020.

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!