Spindelmamman Louise Bourgeois

Louise Bourgeois verk, mättade med psykoanalytiska och feministiska allusioner blir ofta subjekt för nya tolkningar. Efter hennes flytt till USA i början av andra världskriget förvandlade konstnären sin hemlängtan och barndoms lidande till konst som fortsätter att fascinera än idag – tio år efter sin död fortsätter Bourgeois att väva sitt nät.

Louise Bourgeois av Annie Leibovitz, 1997. Bild TheArtSlack
Louise Bourgeois av Annie Leibovitz, 1997. Bild TheArtSlack

Svåra tider och trauman

Louise Bourgeois föddes den 25 december 1911 i Paris. Hennes familj var bonadsrestauratörer och hon kunde inte ha drömt om en bättre introduktion till handarbete. Hon började snart bidra genom att väva och återskapa motiv och ibland fick hon hoppa in när företagets designer var borta.

Louise Bourgeois i New-York, 1946. Bild ©bourgeoisstudio.com
Louise Bourgeois i New-York, 1946. Bild ©bourgeoisstudio.com

Redan som ung var Bourgeois begåvad och växte upp med upplysningens filosofi och andra progressiva idéer (hennes föräldrar ska ha döpt henne efter den revolutionäre communard-figuren Louise Michel). Efter att ha avslutat sin kandidant vid Lycée Fénelon år 1932 fortsatte hon sina studier vid Sorbonne, men nu med matematik som huvudämne. Men matematiken tråkade ut henne – Bourgeois tyckte att ämnet var alltför teoretiskt och tillät henne inte att bearbeta ångest hon bar på. Källan till ångesten har hon senare tillskrivit den affär hennes far hade med en guvernant bakom ryggen på modern, som dog i början av 1930-talet.

« Sans titre », 1946, bild via Hauser Wirth
« Sans titre », 1946, bild via Hauser Wirth

Istället skrev hon in sig vid Ecole des Beaux-arts och senare Ecole du Louvre år 1936. Under den här tiden träffade hon Fernand Léger, André Loth och flera andra personligheter ur den avantgardistiska rörelsen. Främst umgicks hon med de surrealister som hon senare skulle återse i USA under kriget.

År 1938 gifte hon sig med den amerikanske konsthistorikern Robert Goldwater. Paret hade träffats på ett galleri och flyttade snart till andra sidan Atlanten, där de umgicks med storheter som Marcel Duchamp och Le Corbusier. Det var vid den här tiden Bourgeois konstnärliga verkliga karriär började.

Terapi

Louise Bourgeois, « Femme-maison », 1947, bild via Tumblr
Louise Bourgeois, « Femme-maison », 1947, bild via Tumblr

I hennes första framstående verk, efter alla teckningar, målningar och gravyrer hon gjort i Paris, utvecklade Louise Bourgeois ett intresse för modersgestalten och hemmet, vilket hon upplevde som både provokativt och förnedrande. Sedan år 1941 var Bourgeois själv mor till tre söner, varav en hon adopterat i Frankrike. Detta ledde till hennes Femme Maison-serie i vilken den fysiska kroppen “accepterade” smärta för att få plats i arkitekturens geometriska rättskaffenhet - ett försök att bearbeta hennes hemlängtan och förlusten av hennes mor.

Louise Bourgeois, « Femme-maison », 1994, bild via Tumblr
Louise Bourgeois, « Femme-maison », 1994, bild via Tumblr

Bourgeois såg konsten som en typ av terapi och under 1950-talet, efter hennes fars död inledde hon vad som skulle bli en trettio år lång psykoanalys som skulle ha en stor inverkan på hennes konstnärskap. Hennes Femme Maison övertogs av totem - avlånga, nästan fallos-lika skulpturer med vilka hon förde teman som domination och ömtålighet på tal ur ett surrelistiskt perspektiv. Sexualiteten är ett återkommande tema i Bourgeois mångsidiga bildvärld, vilken hon utvecklade i den amerikanska konstscenens marginaler. Hon arbetade outtröttligt med skulpturer, gravyrer, målningar, konstböcker och installationer, men gjorde sällan några separatutställningar.

Louise Bourgeois, « Quarantania », 1947-1953, Bild TEFAF
Louise Bourgeois, « Quarantania », 1947-1953, Bild TEFAF

Igenkännelsen

Under 1970-talet började både kritiker och allmänhet visa ett livligt intresse för Bourgeois konst. Sambandet mellan det omedvetna och minnet, vilket hennes arbete till stor del byggde på, hade blivit föremål för högljudd debatt och Bourgeois konstnärskap hamnade på tapeten på allvar. Speciellt hennes drömska installationer, där erotik och feminism stod i fokus, uppmärksammades och uppfattades som både enastående och provokativa.

Louise Bourgeois, « Sans titre », 2007, bild via Hauser Wirth
Louise Bourgeois, « Sans titre », 2007, bild via Hauser Wirth

År 1982 höll MoMA i New York det första retrospektivet med Bourgeois och efter det flödade artiklarna, solo-utställningarna och utmärkelserna. Sjutton år senare, år 1999 belönades Bourgeois med ett guldlejon på Venedigbiennalen. Under 1990-talet hade hon återvänt till modersfiguren, men den här gången i form av monumentala spindlar. Verken berättade mer om trådens symbolism i den klassiska vävnadstraditionen än till psykoanalytiska tolkningar, även om konstnären alltid gillat att leka med tvetydigheter.

Louise Bourgeois, « Maman », via Pinterest
Louise Bourgeois, « Maman », via Pinterest

Dessa “mammor” står idag i Paris och på Château La Coste i Provence, men finns också i Bilbao, Havanna, Ottawa, St. Petersburg, Tokyo och Seoul. 2015 såldes en av hennes gigantiska spindlar, en monumental representation av konstnärens mor, för 28 miljoner dollar hos Sotheby’s New York.

År 2008 anordnade Centre Pompidou, i samarbete med Tate Modern, ett stort retrospektiv med 200 teckningar, gravyrer, skulpturer, målningar och andra föremål av Louise Bourgeois. Samma år fick hon även hederslegionen av den franska presidenten när han var på statsbesök i USA.

Louise Bourgeois av Annie Leibovitz, 1997. Bild TheArtSlack
Louise Bourgeois av Annie Leibovitz, 1997. Bild TheArtSlack

Louise Bourgeois arbetade outtröttligt fram till sin död år 2010. Vid sidan av sitt konstnärskap producerade hon flera böcker och essäer om psykoanalys. Bourgeois betydelse för efterföljande konstnärsgenerationer kan inte underskattas nog och var en sann banbrytare – i synnerlighet för den feministiska konsten.

”I hela mitt liv som skulptör har jag strävat efter att förvandla kvinnan från objekt till ett aktivt subjekt.” - Louise Bourgeois