Artiklar i kategorin Trender & Inspiration

Underbarnet Angelika Kauffmann

Hon kallas ibland för “kvinnornas Raphael” och var en av de få kvinnliga konstnärerna inom nyklassicismen. Angelika Kauffmann är en av 1700-talets stora legender, känd och hedrad under sin livstid, både i Italien och England. Med porträtt och historiskt måleri, en kategori reserverad för män, överträffade Kauffmann sina samtida kollegor. 

Konst
Läs mer

Sommarens konstupplevelser

Semestertider är det perfekta tillfället att utforska Sverige och landets vackra omgivningar. Barnebys har listat fem konstupplevelser som är väl värda ett besök under ledigheten. Om du befinner dig i Skåne eller varför inte Värmland så kolla hit! 

Konst
Läs mer

Handväskan och dess historia

Handväskan har funnits i hundratals år och har genomgått en hel del förändringar och utvecklats till något praktiskt men också en rolig accessoar. Barnebys har gjort fem nedslag i väskans historia! 

Balenciaga och spanskt måleri

En utställning på Museo Nacional Thyssen-Bornemisza i Madrid speglar Cristóbal Balenciagas karriär och den inspiration haute couture-mästaren hämtade från den spanska konsthistorien. 

Konst
Läs mer

Caravaggio - dramatikens mästare

Med sin enastående klärobskyr, provokativa realism och dramatiska ljussättning kom han att bli en av konsthistoriens mest omtalade konstnärer. Lär dig mer om en av 1600-talets storheter – Caravaggio.

Konst
Läs mer

Åtta sensationella loppisfynd

För många innebär semestertider bara en enda sak – tid att spendera på olika loppisar! Här är 8 sensationella loppisfynd som kan inspirera dig i din egen jakt efter kasserade godbitar.

Wedgwood: det brittiska porslinets kronjuvel

Vid mitten av 1700-talet blåser revolutionära vindar i Europa. Författare, tänkare och vetenskapsmän försöker nu rationalisera världsbilden. Skrock och maktfullkomlighet ska ge vika för förnuftet, tilltron sätts till den vanlige medborgaren. Rörelsen kommer senare att få namnet Upplysningstiden. Mitt i denna virvelvind av nya tankar och idéer möter vi vår artikels huvudroll, Josiah Wedgwood.

Keramik
Läs mer

Lillemor Mannerheim - en keramiker av sin tid

Chanserna för en kvinna att ta plats i de konstnärliga ateljérna vid Sveriges keramikfabriker hade, om litet, förbättrats vid 1900-talets mitt. Men förutsättningarna var fortfarande dåliga och historien har, liksom i konstens värld på det stora hela, skrivits av männen till männens fördel. Kanske är det en av anledningarna till att få idag känner till Lillemor Mannerheim.

Keramik
Läs mer

Monets hus i Giverny hyrs ut!

Nu kan du leva ut dina konstnärsdrömmar – villan La Maison Bleue, omgiven av den 1500 kvadratmeter stora trädgård Claude Monet skildrade i otaliga målningar kan hyras genom Airbnb.

Konst
Läs mer

Gustav Klimt: Känsla och erotik

Trots att Gustav Klimt ansågs kontroversiell under sin egen levnadstid anses han idag vara en av 1900-talets mest betydande konstnärer och en anmärkningsvärd representant av den tidiga modernismen. Med det mänskliga temat som främsta fokus och sina köttsliga skildringar av kvinnokroppen står de mänskliga känslorna, i sitt mest sårbara tillstånd, i centrum i Klimts bildvärld.

Måleri
Läs mer

Designerns drömhotell blev verklighet

Designern och kalligrafen Betty Soldi - aktuell med ett samarbete för ett Florentinskt exklusivt modehus - är tillsammans med sin man, Matteo Perduca och arkitekten Francesco Maestrelli, hjärnan och hjärtat bakom de excentriska och enastående boutiquehotellen - Soprarno Suites, Ad Astra Hotel Particulier, samt nytillskottet Oltrarno Splendid.