Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Elisabeth Vigee Le Brun (1755-1842)

Louise Elisabeth Vigee Le Brun anses vara en av de bästa porträttkonstnärerna av sin tid och fick stor framgång under sin livstid. När kvinnor började bli antagna till Akademin (institutionen som reglerade samt lärde ut måleri och skulptering i Frankrike) var Vigee Le Brun redan en etablerad konstnär vid hovet i Versailles.

Hennes stil ansågs vara modern och detta ledde också till skandal när hon presenterade La reine un en gaule. Porträttet föreställer Marie Antoinette i en, för tiden, modern klänning av tunt tyg av det slag som oftast användes till underkläder. Då pressen blev för stor ersatte Elisabeth Vigee Le Brun målningen med en annan där Marie Antoinette ses i en klänning av traditionell modell.

Louise Élisabeth Vigée Le Brun, självporträtt (1790) Foto: Huffingtonpost.com
Louise Élisabeth Vigée Le Brun, självporträtt (1790) Foto: Huffingtonpost.com

Mary Cassatt (1844-1926)

Mary Cassatt var en amerikansk impressionistisk målare och grafiker. Hon delade Edgar Degas, Camille Pissaros och Berthe Morisots smak för utomhusmålning och sökte liksom dessa konstnärer efter realism och känsla i färgen.

År 1882 avled hennes syster vilket blev en vändpunkt i karriären. Hon började nu måla mödrar och barn och detta blev hennes favoritmotiv. År 1890 besökte hon en utställning med japanska tryck som fascinerade henne och gav inflytande i hennes fortsatta konstnärliga skapande. Hon väckte stor beundran för sin etsningsteknik. År 1904 fick hon Walter Lippincott-priset samt Hederslegionen.

Mary Cassatt, självporträtt (1878) Foto: Wikiwand.com
Mary Cassatt, självporträtt (1878) Foto: Wikiwand.com

Camille Claudel (1864-1943)

Skulptrisen Camille Claudel levde ett mer än händelserikt liv. I tio år hade hon ett passionerat förhållande med skulptören Auguste Rodin (1840-1917) och tillsammans skapade de ett flertal verk, bland annat den berömda ”Kyssen” (1886).

Camille Claudel utvecklade en egen stil som avbildade intensitet i rörelse och var ytterst kreativ och beundrad. Samtidigt påverkades hon psykiskt av en illegal abort år 1892, och slutade sina dagar i ensamhet, isolerad på en psykisk anstalt. Hon anses idag ha varit en av nittonhundratalets största skulptörer och lockar många samlare.

Camille Claudel (1864-1943) Foto: creatureandcreator.ca
Camille Claudel (1864-1943) Foto: creatureandcreator.ca

Gertrude Stein (1874-1946)

Gertrude Stein, amerikansk författare, är mest känd för sin konstsamling. Hon älskade Frankrike och Paris, och var mecenat för den tidens moderna konstnärer inklusive Picasso och kubisterna. Hon hade ett förshållande med Alice B. Toklas i nästan fyrtio år. Stein hade talang för att upptäcka nya konstnärer och fascinerades av bland andra Matisse, Picasso, Picabia och Balthus som alla dekorerade hennes lägenhet på 27 Fleurus avenue. Lägenheten verkade även som en social samlingspunkt i Paris. Under sitt liv byggde hon upp en av den tidens största konstsamlingar.

Alice B. Toklas och Gertrude Stein i sin lägenhet i Paris Foto: Reflex.london
Alice B. Toklas och Gertrude Stein i sin lägenhet i Paris Foto: Reflex.london

Coco Chanel (1883-1971)

Coco Chanel revolutionerade modevärlden med sitt nyskapande mode och ses än idag som en symbol för fransk elegans. Hon började sin modekarriär med att tillverka hattar i Paris, Deauville och Biarritz, för att sedan även skapa kläder som hon bar på offentliga tillställningar. Hennes skapelser stod ut från dåtidens traditionella mode och skapade stor sensation.

I sin stil spelade hon med feminina och maskulina koder, och utgångspunkten var alltid att modet ska vara bekvämt och praktiskt men samtidigt vackert. Chanel älskade att använda accessoarer för att lyfta en outfit.

Coco Chanel (1883-1971) Foto: Telegraph.co.uk
Coco Chanel (1883-1971) Foto: Telegraph.co.uk

Suzanne Belperron (1900-1983)

Suzanne Belperron var en smyckesdesigner som skapade historia med feminina, sensuella och avskalade former i stilen Avant-garde. Ädelstenar såsom citrin, peridot och ametist liksom mångfärgade juveler förekommer ofta. Hon myntade uttrycket: "Min stil är min signatur." Suzanne Belperron lät sig inspireras av naturen och avlägsna kulturer. Hennes smycken ansågs snart vara en lyxig accessoar.

Suzanne Belperron (1900-1983) Foto: Architecturaldigest.com
Suzanne Belperron (1900-1983) Foto: Architecturaldigest.com

Hilma af Klint (1862-1944)

Hilma af Klint var en radikal banbrytare och en av den abstrakta konstens främsta pionjärer, och ägnade sitt liv åt konst och det andliga sökandet. Trots att hon försörjde sig som porträtt- och landskapsmålare är det hennes nonfigurativa måleri hon förknippas med idag – hon hade redan år 1906, flera år innan konstnärer som Wassily Kandinsky, Piet Mondrian, och Kazimir Malevitj utvecklat det abstrakta måleriet. Dessa visades dock inte förrän flera decennier efter af Klints död.

Hilma af Klint, 1910-tal. Foto: The Hilma af Klint Foundation, Stockholm.
Hilma af Klint, 1910-tal. Foto: The Hilma af Klint Foundation, Stockholm.

Frida Kahlo (1907-1954)

Frida Kahlo tillhör de konstnärer som, med sina verk, i grunden har förändrat det konstnärligt landskapet. Redan som barn föll hon offer för polio, och efter en bussolycka blev hon sedan sängliggandes i flera månader. Under denna period lärde hon sig själv att måla då hon placerade en spegel över sin säng och började att skapa självporträtt. I hennes surrealistiska målningar speglas hennes längtan efter frihet och resor, men också frustration över att inte kunna få barn på grund av operationerna efter bussolyckan.

Frida Kahlo, självporträtt (1940) Foto: Huffingtonpost.com
Frida Kahlo, självporträtt (1940) Foto: Huffingtonpost.com

Läs om kvinnliga konstnärer och deras manliga muser här.

Louise Bourgeois (1911-2010)

Louise Bourgeois var en franskfödd amerikansk bildkonstnär, mest känd för sina monumentala skulpturer. Ofta är verken kopplade till kvinnofrågor samt hennes personliga erfarenheter. Moderskap, faderskap liksom moder-dotter relationen är återkommande ämnen som förekommer i hennes konst. Den röda tråden är fallos (fadern) och spindeln (modern) som finns skildrade i många olika former. I en nästan terapeutiskt dimension, verkar Louise Bourgeois bearbeta sin barndom genom sina verk. Hon hävdade att ”Skapandet håller oss friska i psyket”.

Läs mer om Louise Bourgeois här.

Louise Bourgeois med "Spider V" (1966) Foto: Quotesgram.com
Louise Bourgeois med "Spider V" (1966) Foto: Quotesgram.com

Diane Arbus (1923-1971)

Genom sin man, kom amerikanskan Diane Arbus i kontakt med fotografering, som hon snart börjar utveckla på sitt eget sätt för att föreviga marginaliserade människor i sin konst. Motiven är funktionshindrade, tvillingar, dvärgar, allt som avviker från det som uppfattas som norm. På detta sätt ville hon visa den amerikanska befolkningens mångfald. Diane Arbus fick både ris och ros under sin livstid. Hon lämnar dock ingen oberörd och har gett en mycket personlig bild av mänskligheten.

Diane Arbus (1923-1971) Foto: Robertvaningen.com
Diane Arbus (1923-1971) Foto: Robertvaningen.com

Marina Abramovic (1946-)

Marina Abramovic är en performancekonstnär som använder sin egen kropp som ett konstnärligt uttryck och verktyg genom att orsaka fysiskt lidande för att testa hur långt hon kan utstå. Abramovic är en del av strömningen Body Art. Ett exempel på hennes konstnärskapande är när hon år 2012 uppträdde på MoMA, där hon under sju timmar satt på en stol, sex dagar i veckan och iakttog den person som satte sig på sätet mitt emot henne. Denna konstnärliga prestation, som varade i över 700 timmar, är en av de längsta som någonsin genomförts.

Marina Abramovic (1945-) Foto: Newyorker.com
Marina Abramovic (1945-) Foto: Newyorker.com

Läs mer om Marina Abramovic här!

Dessa tio kvinnliga konstnärer har alla bidragit till konsthistorien på sitt eget sätt. Vi hade även kunnat nämna Nikki de Saint-Phalle, Sonia Delaunay, Claude Cahun, Annette Messager, Sophie Calle och många fler, men då hade listan blivit för lång. Som Goethe sammanfattar i Xeniès (1796), "Det feminina drar oss för evigt uppåt".

Se vilka de 10 dyraste kvinnliga konstnärerna på auktion är.